Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-02@00:39:11 GMT

قابلیت فعالیت موزه‌ای در ۵۰ سایت صنعتی تهران وجود دارد

تاریخ انتشار: ۲۴ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۱۱۴۵۰۷

قابلیت فعالیت موزه‌ای در ۵۰ سایت صنعتی تهران وجود دارد

میراث صنعتی از مفاهیم جدید مطرح شده در حوزه میراث فرهنگی کشورهای توسعه یافته است و در تعریف جهانی در برگیرنده بقایای ملموس و ناملموس اولین گام های صنعتی شدن جوامع را در بر می گیرد.

نهادهای بین المللی و محلی مرتبط با حفاظت و احیای مطالعاتی و عملیاتی میراث صنعتی شکل گرفته اند و منشورها و دستور کارهایی به عنوان ضوابط و معیارها، سندیت یافته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فرشید خدادادیان در این رابطه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به تاریخچه اجمالی میراث صنعتی اشاره کرد و افزود: حدود ۶۰ تا ۷۰ سال پیش ادبیات تاریخ میراث فرهنگی و باستان شناسی صنعتی(پارادوکس) ابداع شد که سازه ابنیه با فناوری جدید متروک می شوند.

وی با بیان اینکه میراث صنعتی از دوره صنعت بخار تا عصر دیجیتال ادامه یافت، گفت: سال ۱۹۷۳ نیز کمیته بین المللی حفاظت از میراث صنعتی «تیکی» (Ticcih) میراث صنعتی را ابداع کرد و پس از آن همکاری ایکوم با انتشار منشورهای مختلف به ماهیت این میراث بیشتر پرداخت.

این کارشناس حوزه میراث فرهنگی صنعتی با بیان اینکه در این بازه ۶۰ ساله موزه های مختلف صنعتی در دنیا شامل تاسیاست نفتی در آمریکا، کارخانه نفتی و فولاد در اروپا و آلمان و خودروسازی در فرانسه تشکیل شده است، خاطرنشان کرد: این کارخانه ها به مروز زمان و باتوجه به توسعه فضای شهری، و با توجه به قرار گیری در مرکز شهر، مسائل زیست محیطی و به صرفه نبودن اقتصادی، کاربری موزه را در پیش می گیرند.

خدادادیان با اشاره به اینکه این صنعت میراثی با تاخیر در ایران نیز شکل گرفت گفت: تا کنون سه مجموعه کهریزک، ورامین و سیلو های گندم ری در فهرست آثار ملی صنعتی کشور قرار دارد.

پژوهشگر میراث صنعتی اضافه کرد: هم اینک در مسیر جاده قدیم تهران کارخانه و تاسیسات متعدد صنعتی وجود دارد که مالکیت این بناها در اختیار نهادهای شبه دولتی است.

وی ادامه داد: یکی از بناهای فاخر در سطح تهران مربوط به کارخانه زمزم در خیابان آزادی (حد فاصل تقاطع بزرگراه یادگار امام خمینی(ره)) که معماری آن توسط هوشنگ سیحون اجرا شده است که سازنده ضمن توجه به معماری درون گرا، با تعبیه سازه شیشه به جای دیوار، به صورت عمدی می خواهد رهگذران فناوری جدید را در این کارخانه با چشم و از نزدیک مشاهده کنند.

خدادادیان تاکید کرد: کارخانه های مختلف شامل دخانیات در میدان قزوین (پهلوی اول)، ارج، روغن قو، ایران ناسیونال، چیت سازی، انبار نفت، دفتر پژوهشگاه ری، روغن نباتی جهان، پمپ بنزین ها و پالایشگاه نفت تهران می توانند با تغییر نگرش بخشی از فضا و آموزش بین دستگاهی به موزه های صنعتی کشور تبدیل شوند.

نویسنده هشت عنوان کتاب در حوزه میراث صنعتی گفت: باید تعریف کرد که با این کاربری جدید چیزی از حقوق مالک کم نمی شود، بلکه می توان این فضاها را با اطلاع رسانی، معرفی تاریخچه و نصب تابلو های محیطی هویتشان را در معرض دید علاقه مندان قرار داد.

خدادادیان اضافه کرد: برخی کارخانه های چند ملیتی در جهان از جمله در کشور های مجارستان، اسپانیا و آلمان به این سطح رسیده اند که نیازی به جمع آوری محیط نیست، بلکه با درآمد از طریق بلیط فروشی و معیارهای تبلیغاتی به فکر جا انداختن میراث صنعتی خود هستند.

وی افزود: در حال حاضر ثبت جهانی کارخانه ریسبافت اصفهان، کبریت سازی جهان زنجان (در مراحل مقدمات مستندسازی)، چاه شماره یک مسجد سلیمان و پالایشگاه آبادان قابلیت ثبت جهانی میراث صنعتی کشور دارند.

مسئول مرکز اسناد و گنجینه های صنعت نفت با بیان اینکه یکی از دغدغه های مالکان در ثبت بناها مربوط به حوزه میراث فرهنگی است، گفت: چرا که با ثبت این آثار هیچ دخل و تصرفی در ملک صورت نخواهد گرفت.

وی ادامه داد: باید در این خصوص میراث فرهنگی باید نگاه تک بعدی خود مبنی بر حفظ اثر را کنار گذارد تا مالکان با تغییر کاربری، از فضای موجود بهترین استفاده را ببرند.

خدادادیان با تاکید بر اینکه برای جا انداختن میراث صنعتی باید نگاه علمی و فنی آن اثر را مورد تاکید قرار داد اظهار کرد: برای این کار با مولفه های مختلفی از جمله بخشودگی مالیاتی و کمک های مالی می توان به حفظ میراث صنعتی کشور توجه کرد چرا که این موارد می تواند برای مالکان بخش خصوصی مفید تلقی شود.

این پژوهشگر از مرمت غیر اصولی لوکوموتیو عبدالعظیم حسنی شهرری که در سال ۱۲۶۵ ساخته شد و یکی از کهن ترین میراث های صنعتی - ریلی کشور است، انتقاد کرد و افزود: این اثر و و همچون دهقان فداکار پارک ملت با نهایت بی سلیقه گی و به صورت غیر اصولی رنگ آمیزی شده است.

برچسب‌ها اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان تهران کمیسیون ملی یونسکو استان تهران میراث فرهنگی تهران

منبع: ایرنا

کلیدواژه: کمیسیون ملی یونسکو استان تهران کمیسیون ملی یونسکو استان تهران میراث فرهنگی تهران میراث فرهنگی میراث صنعتی حوزه میراث صنعتی کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۱۴۵۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

موزه دانشگاه صنعتی امیرکبیر افتتاح شد

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دانشگاه صنعتی امیرکبیر این موزه که در محوطه‌ی طبقه هم‌کف دانشگاه افتتاح شد، شامل گنجینه‌ای ارزشمند از آثار، قطعات، ابزارآلات، تصاویر و سایر اقلام مرتبط با فعالیت‌های علمی و تحقیقاتی دانشگاه که جنبه تاریخی و هویتی دارد، در معرض دید دانشگاهیان قرار گرفته است.

علاوه بر افتتاح موزه و بازدید معاون رییس جمهور و هیات همراه از دانشگاه، طی نشستی یک توافق نامه همکاری نیز به امضای طرفین رسید.

در آیین امضای توافق‌نامه همکاری با دانشگاه صنعتی امیرکبیر و افتتاح موزه این دانشگاه، روح االه دهقانی معاون علمی رییس جمهور با تاکید بر حمایت از استادان محور و الگو در تربیت دانشجویان توانمند، نوآور و اثرگذار گفت: یکی از حلقه‌های مفقوده در دانشگاه‌ها که به واسطه اشتغال استادان دانشگاه به آموزش، فعالیت های فناورانه و تولید علم تا حدی به فراموشی سپرده شده، موضوع شاگردپروری است. بیشتر استادان دانشگاه‌های مطرح و فنی کشور، غالبا سرگرم تولید علم و توسعه فناوری بوده و کمتر روی پرورش، تربیت و بالندگی شخصیت و هویت دانشجویان تمرکز داشته‌اند.

وی افزود: این در حالی است که استادانی داریم که از توانمندی و ظرفیت بسیار بالایی در تربیت و رشد دهی دانشجویانی که آینده‌ساز کشور شوند، برخوردارند.

رییس بنیاد ملی نخبگان افزود: معاونت علمی ریاست جمهوری و بنیاد ملی نخبگان از استادانی که در کنار کار علمی خود، شاگردپروری می کنند و برای دانشجویان وقت می گذارند، حمایت می‌کند.

دهقانی فیروزآبادی با تاکید بر اینکه نیاز مبرم امروز عرصه آموزش عالی کشور وجود استادان الگو و محور است، افزود: استادان الگو و پرورش دهنده، می‌توانند هویت‌بخش دانشجوی ما باشند و اتصال تاریخی دانشجویان با ظرفیت‌ها و هویتشان را برقرار کنند. این جنس استادان می‌توانند آگاهی لازم را درمورد گذشته، پیشینه و وضعیت کشور به دانشجویان بدهند و به واسطه این پرورش و آگاهی بخشی، امید و انگیزه را در نیروی انسانی دانش آموخته گسترش و تسری بدهند.

وی تصریح کرد: معاونت علمی ریاست جمهوری با همین رویکرد و در قالب یک طرح غیر فراخوانی که از ۶ ماه قبل آغاز شد، روند شناسایی ۱۱۰ استاد شاگردپرور را در قالب کمیته‌های نخبه محور که بیشتر متشکل از دانشجویانی هستند که با بنیاد ملی نخبگان در ارتباط هستند و شناخت خوبی روی این جنس استادان دارند، آغاز کرد.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور به تقدیر از استادان برگزیده همزمان با سالروز گرامیداشت معلم اشاره کرد و افزود: این ۱۱۰ استاد شناسایی شده اند که همزمان با روز گرامیداشت معلم (دوازدهم اردیبهشت ماه)، طی مراسمی تقدیر می شوند و یک جایزه پژوهشی ۱۰ میلیارد ریالی شامل هدیه نقدی تا اعتبار استفاده از خدمات به شکل دلخواه به ایشان اعطا می شود و از استادان برگزیده، ثبت تجربه و خاطره نگاری می شود.

دهقانی فیروزآبادی با بیان اینکه این طرح به صورت سالیانه اجرا می شود و از این تعداد، ۱۰ استاد برتر از گرنت تشویقی برخوردار می شوند، افزود: امیدواریم اجرای این طرح به ایجاد انگیزه در استادانی که به موضوع شاگردپروری اهمیت می‌دهند کمک کند و زمینه برای تربیت نخبگان و افراد توانمند که در توسعه علمی و فناورانه مجدانه کار می کنند اثرگذار باشد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به نقش راهبردی و دستاوردهای ارزنده دانشگاه صنعتی امیرکبیر از ابتدای تاسیس تاکنون اشاره کرد و گفت: این دانشگاه در مقاطع گوناگون کشور افتخار آفرین بوده و چه قبل از انقلاب و چه در دوران پیروزی انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و پس از آن نقش مهمی در سازندگی و توسعه امروز کشور ایفا کرده است.

کد خبر 6092341

دیگر خبرها

  • نمایش ۵۹ شیء تاریخی به زودی در موزه‌های استان همدان
  • خودکفایی در تولید برخی از ملزومات خودرو‌های سنگین در جنوبشرق کشور
  • مسجد جامع ارومیه قابلیت جهانی شدن را دارد
  • شهر کَدکَن قابلیت تبدیل به قطب گردشگری ادبی شهرستان تربت‌حیدریه را دارد
  • معرفی دو زنجیره ارزش گردشگری خراسان رضوی در نمایشگاه صادراتی تهران
  • موزه دانشگاه صنعتی امیرکبیر افتتاح شد
  • احیای گنجینه‌های تاریخی حیدرآباد به دست متخصصان ایرانی
  • معرفی دو زنجیره ارزش گردشگری، اقتصاد زیارت و گوهرسنگ‌ها در اکسپو‭۲۰۲۴ تهران 
  • صدور ۲۹ مجوز تأسیس موزه خصوصی طی ۲ سال گذشته
  • چرا تنها سایت موزه غرب کشور عاقبت به خیر نشد